Bőr- és szívférgesség

Hazánkban is sajnos egyre gyakrabban diagnosztizált, paraziták által okozott betegségre hívnánk fel a figyelmet, a bőr- és szívférgességre.
Mindkét féreg lárvája szúnyogok vérszívása útján kerül kedvencünk szervezetébe, majd többszöri vedlés, vándorlás és érés után a kifejlett egyedek - attól függően, hogy bőr- vagy szívféreg lárvákról van szó - a bőr rétegeiben vagy a szívben és a tüdő nagy ereiben telepednek meg, és kezdenek szaporodni. A kifejlett egyedek szívférgek esetében keringési- és légzési elégtelenséget, nagyfokú elesettséget, köhögést, olykor folyadék felhalmozódást okoznak a hasban, bőrférgek esetében pedig testszerte kisebb-nagyobb csomók tapinthatók ki a bőrben. A fertőzött állatokból táplálkozó szúnyogok szintén megfertőződhetnek, és a következő vérszívásuk során tovább olthatják a lárvákat, megfertőzve a környezetükben élőket, állatokat és embereket egyaránt.
A diagnosztikai eljárás első lépése egy vérvételt jelent, a féreglárvák a vérmintából kimutathatók, az eredmény 24 órán belül megvan.

Amiért érdemes még a tavaszi szúnyog invázió előtt tisztázni kedvencük egészségügyi helyzetét:

1. ha az első vizsgálat negatív - tehát nincsenek féreglárvák a vérben -, a továbbiakban olyan kombinált külső élősködők elleni készítményeket érdemes használnunk, ami távol tartja a szúnyogokat is (repellens hatású), megelőzve ezáltal a vérszívást és a lehetséges fertőződést.

2. ha a vérvizsgálat pozitív - tehát féreglárvák vannak a vérben -, akkor további vizsgálatokat kell végeznünk arra irányulóan, hogy bőr- vagy szívféreg fertőzöttségről van-e szó.

3. vannak olyan állatgyógyászati készítmények (féreghajtók, külső élősködők elleni szerek), amik hatóanyagai révén képesek a vérben élő lárvák elpusztítására. Ha kedvencünkről esetleg nem tudjuk, hogy féreglárvákkal fertőzött, és csak pl. a bélben élő férgek kihajtására vagy pl. bolhaellenes kezelésre használnák ezeket a szereket, akkor a mintegy mellékhatásként elpusztult szív- és bőrféreglárvák a vérerekben keringve vérrögöket képezhetnek, súlyos esetben elhullást is okozhatnak.

4. a lárvák elpusztítása még viszonylag egyszerű, de ha már kifejlett szívférgek is kialakultak a szervezetben, a kezelés hosszadalmas, bonyolult és költséges, sajnos a kórjóslat sokszor kétes, ezért nagyon fontos a megelőzés és a szűrő jellegű vérvizsgálat!

5. a környezetünkben élő tünetmentes, de féreglárvákkal fertőzött állataink a szúnyogok közvetítésével megfertőzhetnek bennünket is!