Amit érdemes tudni a cicák fülatkáiról

 

A fülatkásság rendkívül gyakori parazitás fertőzés macskák esetében. Elsősorban a kijárós cicákra jellemző, hiszen ők több fajtársukkal érintkeznek, így nagyobb valószínűséggel fertőződnek, de lakásban tartott állatkáknál is gyakori probléma. Utóbbiak általában azelőtt fertőződnek, hogy a gazdi magához venné őket.

A gazdik általában azzal a panasszal érkeznek kedvencükkel a rendelőbe, hogy a cica erősen vakarja a fülét. Nem ritkán olyan erős a vakaródzás, hogy apró sebeket ejt a cica a fülkagyló bőrén, fültövön, tarkótájékon. Előfordul, hogy nem kifejezetten a vakaródzás, hanem a fül és környékének kopaszodása tűnik fel elsőként.

A betegség legjellemzőbb tünete a nagy mennyiségű, törmelékes, darált mákra emlékeztető állagú váladék a hallójáratban. A fertőzöttséget állatorvosa otoszkópos vizsgálattal és a váladék mikroszkópos vizsgálatával mutatja ki.

 

A fülatkásság rendkívül kellemetlen, fájdalommal és viszketegséggel járó fertőzés és sajnos komolyabb következményekkel is járhat. Huzamosabb ideje fennálló atkásság esetén a váladék-felhalmozódástól, gyulladástól a dobhártya átszakadhat, ennek következtében közép- és belsőfül gyulladás, maradandó halláskárosodás, koordinációs problémák is felléphetnek. Az erős rázástól, vakarástól apró erek megszakadhatnak a fülkagylóban, vérömleny keletkezhet, ez utóbbit érdemben műtéti úton lehet orvosolni.

Kezelése általában hosszadalmas, gyakran többféle készítmény együttes használatával érhető el a parazitamentesség. Nagyon fontos a váladék alapos és rendszeres eltávolítása, ennek hiányában az atkairtó szerek hatékonysága jelentősen csökken.  A cicák fültisztítását mindig bízzuk szakemberre, mivel az állatok nehezen viselik a beavatkozást a következményes hallójárat-gyulladás miatt. Mivel nagyon fertőző, kijárós cicáknak atkaellenes készítmények rendszeres használata javasolt.