Miért vigyük rendszeresen kedvencünket fogászati szűrővizsgálatra?

 

A kutyák és macskák rendkívül hajlamosak fogkövességre.  Ennek oka elsősorban a szájüreg pH értékében keresendő. Míg az embereknek a savas pH miatt inkább a fogszuvasodás a probléma addig kedvenceinknél az ásványi anyagok rakódnak könnyebben ki a fogak felületére.

De mi is az a fogkő?

A fogkő előanyagát plakknak hívjuk, ez egy lágy ételmaradékokból és baktériumokból álló réteg a fogak felületén. Ebbe az anyagba rakódnak bele ásványi sók, amelyek a nyálból származnak.  A fő problémát nem is annyira a fogak látható felülete jelenti, hanem a fognyak körüli illetve az íny alatti terület, ugyanis ide rakódik ki legkönnyebben a fogkő. A fogkő letolja a fognyakról az ínyt, és tasakot képez a fognyak körül. Ebbe a tasakba aztán még több fogkő rakódik ki. Ez a fogkő gyengíti a fog és a fogágy kapcsolatát, elsorvasztja az ínyt és a fog tartóelemeit. Ezért a fog hamarosan kilazul, kiesik. A fogkőben védetten megülő baktériumhalmaz könnyen okozhat foggyökértályogot, szájnyálkahártya- elhalást, fekélyeket, illetve a véráramba kerülve akár más szervekben gennyes gócokat, vérmérgezést is képes előidézni.  A fogkövesedés problémája különösen a kistestű kutyafajtákra jellemző, mert ők nem szívesen rágnak.

Milyen panaszokat okoz a fogkövesség?

A gazdik elsősorban a kifejezett rossz leheletre panaszkodnak. Ezen kívül gyakori az étel elutasítása, vagy hirtelen kiejtése a szájból, felsírás táplálkozás közben, nyálzás, csámcsogás, manccsal piszkálás, vagy akár pofatájékon feltört sipolyjárat.

Mit tehetünk kutyánk fogainak egészsége érdekében? 

Rendszeres orvosi szűrővizsgálatra van szükség. Félévente érdemes felkeresni állatorvosunkat, hogy megmutassuk kedvencünk fogazatát. Az állatorvos fogkövesség esetén ultrahangos fogkő-eltávolítást javasol általában. Erre a legtöbb esetben évente szükség van, bódításban végzik. A módszerrel az ínytasakokból is könnyedén eltávolítható a fogkő illetve a fogív belső felületéről is. De az ultrahangos kezelés sem mindenható sajnos. Ha a gazdi nem ápolja kedvence fogait, a fogkő csakhamar visszatér.  

Milyen lehetőségeink vannak otthoni ápolásra, megelőzésre?

Első és legfontosabb a napi fogmosás, természetesen abban az esetben, ha a kisállat engedi ezt. A mechanikai dörzsölő hatásnak nincs párja. Ehhez be kell szereznünk egy kutyafogkefét, vagy puha gyerekfogkefét, illetve egy kutyafogkrémet. A kutya szó itt nagyon fontos, az emberi fogkrémek súlyos mérgezést okozhatnak. Léteznek enzimes kutyafogkrémek is, amelyek a plakkot enzimesen oldják, sajnos a kialakult fogkövet már nem. Itt is igaz azonban, ha emellett dörzsölni is tudjuk a fogakat, nagyobb tisztító hatást érhetünk el. Léteznek ezen kívül egyéb kiegészítő szájhigiéniai termékek is. Vannak szájvizek a friss leheletért, gyulladáscsökkentő fogkrémek. Ezeket általában ínygyulladás esetén írja elő az állatorvos. Létezik sokféle fogtisztító jutalomfalat, rágórúd is. Itt az az elv érvényesül, hogy legyen minél keményebb, minél több időt tölt el vele a kutya, annál hatékonyabb. Valódi csontot egyéb egészségügyi problémás hatásai miatt nem javasolt adni. Fogászati száraztápok is kaphatók, ezek szemcseméretüknél fogva ösztönöznek kifejezettebb rágásra, és speciális összetételük mechanikai és enzimes oldást biztosít.

Rendelőink április folyamán a Pedigree fogápolási hónap keretében ingyenes fogászati vizsgálatot végeznek, forduljanak hozzánk bizalommal.