Közeleg az Újév- Mire figyeljünk Szilveszterkor?

Az ünnepi időszak nemcsak számunkra, de kedvenceink számára is megterhelő lehet, ráadásul a Szilveszter a kisállatoknak veszélyeket is tartogathat. Ezért fontos, hogy ilyenkor fokozott figyelemmel legyünk kedvenceink felé, és kellő elővigyázatossággal induljunk neki az év utolsó napjainak.

A szilveszteri tűzijáték és petárdázás sok kutya és cica számára ijesztő lehet, és ilyenkor egyesek igyekeznek elbújni a hangok elől, azonban vannak, akik egyszerűen elszöknek otthonról, így próbálnak elmenekülni. A megriadt állatok ilyenkor kifuthatnak az autók elé, és komoly sérüléseket is szerezhetnek. Ezért ha tehetjük, mindenképpen engedjük be az állatokat a lakásba, vagy valamilyen védett helyre, mert - főleg a fenti esetben - komoly következménye lehet ennek a számunkra teljesen ártalmatlannak tűnő ünnepnek. Ezen kívül léteznek gyógyszeres készítmények is, amelyek nyugtató hatással rendelkeznek, elősegítve, hogy állatunk könnyebben átvészelhesse ezt az éjszakát. Ezek különbőző formákban (kapszula, paszta, oldat) kaphatók az állatorvosi rendelőkben vagy állatpatikákban, és kifejezetten szájon át történő beadásra, otthoni használatra készülnek. Így a Szilveszter közeledtével érdemes valamilyen terméket beszerezni. Azonban figyelni kell arra, hogy mint a legtöbb gyógyszernek, ezeknek a készítményeknek az adagolása is testtömegtől függ, ezért tájékozódjuk állatorvosunktól és mindenképpen tartsuk be az erre vonatkozó utasításokat (különösen macskák vagy kisebb testű kutyák esetében). Nem célszerű humán használatra készült nyugtatókat/altatókat az állatoknak adni, mert ezek adagolása eltérhet az embereknél szokásostól, és a hatóanyag természete is különbözik az állatoknak készült gyógyszerekétől. Bár a hatályos jogszabályok szerint a tűzijáték és petárdázás időszaka este 6 órától reggel 6 óráig tarthat, ezt nem mindenki tartja be, és előfordulhat, hogy napközben, vagy már a korábbi napokban is lehet őket hallani. Ezért készüljünk fel, hogy az állatok már ilyenkor nyugtalanná válhatnak, ezért érdemes már a Szilvesztert megelőző napon és aznap napközben beadni valamilyen nyugtató hatású készítményt az állatnak.

Továbbá érdemes az év vége előtti napokban ellátogatni az állatorvoshoz, hogy meggyőződjünk róla, hogy kutyánk microchipje megfelelően működik, be van regisztrálva, és a hozzá rendelt adatok megfelelnek a valóságnak. Ha kutyánk nem rendelkezik microchippel (vagy microchipje valamilyen okból nem olvasható), mindenképpen gondoskodjunk róla, hogy még a kritikus nap előtt megkapja (annál is inkább, mivel a kutyák microchipes megjelölése 2013. január 1-je óta kötelező). A microchip legfontosabb funkciója ugyanis, hogy ha az állat megszökne/elveszne, a chip leolvasása után a hozzá rendelt adatok segítségével megtalálható a gazdája, és így a kutya könnyen visszakerülhet az otthonába. 

Érdemes azt is leellenőrizni, hogy a kutya megkapta-e az éves kötelező veszettség oltását. Ha ugyanis elszökik, és a chipje alapján megtalálják a gazdáját, a veszettség elleni oltás beadatásának elmulasztása miatt büntetés is kiszabható. Ha az állat az eltűnése alatt embert mart, és nem rendelkezik érvényes veszettség elleni oltással, akkor hatósági megfigyelés alá is vonják.

 

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis megszökik az állatunk, érdemes felvenni a kapcsolatot a környékbeli állatorvosi rendelőkkel és menhelyekkel, hogy nem vitték-e be hozzájuk a kutyust. Természetesen, ha van chipje, és a hozzá rendelt telefonszám helyes, akkor az illetékesek ezen a számon fogják a gazdit megkeresni (ezért fontos rendszeresen ellenőrizni a beregisztrált adatokat és szükség esetén módosítani azokat). Ha a kutya nincs megjelölve microchippel, akkor mindenképpen keressük fel a menhelyeket, (beleértve az "Illatos úti" ebrendészeti telepet, ahol kötelesek befogadni a megtalált állatokat), azonban ilyenkor is érvényes, hogy az ilyen állatok gazdájára büntetés szabható ki a microchip hiánya miatt. A www.petvetdata.hu oldalon a nyilvános keresés segítségével ellenőrizhetjük, hogy állatunk regisztrációja megtörtént-e, valamint bizonyos adatokról is tájékozódhatunk vele kapcsolatban, például, hogy mikor volt az utolsó veszettség elleni oltása.

 

Reméljük, idén kevesebb kisállat esik a Szilveszter "áldozatául", és mindenkinek nyugodtan telnek az év utolsó napjai. Minden gazdinak és kisállatnak Kellemes Ünnepeket, Boldog Újévet és balesetmentes Szilvesztert kívánunk!