Jön a hideg idő - egyre több a beteg kisállat

Az őszi megfázásos időszakban sajnos kedvenceink sincsenek biztonságban: náluk is egyre gyakoribbak a légzőszervi megbetegedések; a nátha, a torokgyulladás, és esetenként a tüdőgyulladás is. A tünetek hasonlóak, mint nálunk embereknél, azaz a tüsszögés, az orrfolyás, a láz (39,5°C fölött), a kötőhártya-gyulladás, a köhögés, az öklendezés, az étvágytalanság és a levertség a legjellemzőbbek.

Mit tehetünk kedvenceink egészségének védelmében a hideg évszakban?

Amikor az idő hűvösebbre fordul és megjelennek a fagyok, fontos, hogy odafigyeljünk néhány apróságra, amivel megelőzhetjük, hogy kisállataink megfázzanak, vagy fertőző légzőszervi betegségeknek legyenek kitéve.
A kertben tartott állatok esetében fontos, hogy az ivóvizet gyakrabban cseréljük,

 hogy ne fagyjon be, mert ez nagyon gyakran torokgyulladáshoz vezet. Érdemes inkább langyos vizet kitenni, ha pedig ki-bejárós állatunk van, akkor a vizes tálat a házban tartani.

A közösségbe (kutyafuttató, kutyaiskola) járó kutyák fokozottan ki vannak téve a fertőző betegségeknek. Fontos, hogy ilyen helyeken ne engedjük, hogy kutyusunk más kutyákkal közös vizes tálat használjon. Ha beteg állatunk van, a gyógyulásig ne vigyük közösségbe, mert megfertőzheti társait; illetve kutyánkat ne engedjük légzőszervi tüneteket mutató állatok közelébe a cseppfertőzés veszélye miatt.

A lakásban tartott, rövid szőrű kutyákra a séták idejére érdemes meleg kutyaruhát adni. Ha a családban előfordul légúti megbetegedés, fontos tudni, hogy a bakteriális fertőzések emberről állatra, és visszafelé is terjedhetnek. Ezért figyeljünk oda, hogy ilyenkor az állatok ne férjenek hozzá használt papírzsebkendőhöz, és ne feledkezzünk meg a rendszeres kézmosásról sem az állatsimogatás előtt és után, különösen, ha kisgyerek is van a családban.


A hidegebb időszakban már kerüljük a természetes vizekben való úsztatást, ha pedig otthon fürdetjük a kisállatunkat, mindenképpen gondoskodjunk az alapos szárításról, mielőtt kiengedjük a szabadba.

A megelőzéshez természetesen hozzátartoznak a védőoltások is: kutyák esetében fontos megemlíteni a kennel-köhögést, amely elsősorban közösségben élő, vagy oda járó állatokat fenyeget; macskáknál pedig a Herpes és Calici vírusok okozta macskanáthát is, amely mind lakásban, mind kertben tartott cicákat érinthet. A fenti betegségek mindegyikére létezik védőoltás, amit érdemes az őszi hideg időszak előtt beadatni. Ezek a betegségek ugyanis ebben a szezonban nagyobb számban jelennek meg, mivel kórokozóik kedvelik a hűvös, nyirkos időt, és a legyengült immunrendszer is hozzájárul a terjedésükhöz.

Végezetül, speciális esetben, ha kisállatunk műtéten esett át (pl. ivartalanítás), a has lenyírása miatt a hideg időben fokozottan ki van téve a felfázásnak. Ilyenkor azonban légzőszervi tünetek helyett húgyúti fertőzés tüneteit fogjuk tapasztalni, mint a véres vizelet, a gyakori, nehezített vizeletürítés, láz esetén levertség, esetleg étvágytalanság. Ebben az esetben mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, mert a legtöbbször gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A megelőzés érdekében a műtétet követő napokban, hetekben engedjük be az állatot a lakásba, és a védőgallér helyett- vagy mellett- válasszuk a műtét utáni védőruha lehetőségét.

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, megakadályozhatjuk a megbetegedéseket a megfázásos időszakban. 

Vigyázzanak magukra és kisállataikra is, mindenkinek jó egészséget kívánunk!