Hogyan fogadjak be talált cicát már meglévő macskám mellé?


Nyár végén különösen sok kölyök cica kerül az utcára. Most nem ennek okáról, megelőzéséről szeretnék írni, hanem arról, hogy mit tegyünk, ha befogadnánk talált cicát, ideiglenesen vagy véglegesen, a már meglévő állatkánk mellé. Különösen a helyzet állategészségügyi szempontból fontos szempontjaira szeretném felhívni a figyelmet, azért hogy minél többen, minél biztonságosabban tudjunk segíteni az utcára került állatokon.

Mit tegyünk, ha találtunk gazdátlan cicát és befogadnánk?

 

1.lépés: Vizsgálat

Vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal. Mihamarabb vigyük el vizsgálatra, legszerencsésebb a megtalálás napján. Mit fog csinálni a doki?

1. Ellenőrzi, hogy chipezett az állatka vagy nem. Ha chipes, nagy esély rá, hogy valaki nagyon várja haza, csak elkóborolt.

2.Végez egy alapos klinikai vizsgálatot. Ilyenkor megnézi, hogy mutat-e az állat bármilyen tünetet, ami betegségre utalhat, kezelésre szorul-e vagy nem.

3. Külső-belső parazitairtást végez (bolhacsepp, féreghajtó stb.)

 

2. lépés: Elhelyezés/karantén 

Hazavisszük a cicát, na de hova tegyük? Van otthon idősebb cicánk. Össze- engedhetjük?   

Célszerű néhány hétre elkülöníteni a jövevényt a már meglévő állatkáinktól (karanténba helyezni).  Zárható szoba, helyiség megfelel,

külön etetőtállal, alomtálcával. Figyelni kell az alapos kézmosásra és a ruhaneműre is, nehogy mi vigyünk át egyik cicáról a másikra valamilyen kórokozót.

3. lépés: Kontrollvizsgálatok/szűrések/oltások

Mit érdemes végiggondolni az elkülönítés ideje alatt?

Saját cica

Érdemes végignézni, hogy mikor kapott utoljára féreghajtót, bolhairtót, volt-e tesztelve a leggyakoribb fertőző betegségekre, érvényes-e az oltása, mi ellen oltották? Gyakori pl. hogy „egyedülálló” lakáscicák csak kombinált oltást kaptak. Amikor viszont új jövevény érkezik, érdemes macska-leukémia ellen is védeni kedvencünket, hiszen ez utóbbi betegség cicák közötti kapcsolattal terjed. 

Új jövevény

 Az elkülönítés ideje alatt történik a cica gyógyítása betegségeiből, pl. nátha, fülrühösség, férgesség. A gazdi feladata ilyenkor hogy figyelje, hogy minden rendben van-e a kiscicával, vagy mutat bármiféle tünetet, pl. hasmenés, tüsszögés, vakaródzás stb. Amennyiben egészséges, ekkor kezdődik az oltási sorozata, és ekkor  szűrnek vírusos fertőző betegségekre is.

 4. lépés: Összeszoktatás

Amikor a kiscica állategészségügyi szempontból egészségesnek mondható, akkor az állatorvos javaslatára elkezdődhet az összeszoktatás, fokozatosan, lassan, türelemmel. Ugyan elsőre a hosszú elkülönítés kissé túlzásnak tűnhet, valójában ezzel időt adunk felnőtt cicánknak is, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez, ne érje teljesen váratlanul egy pörgő-forgó szertelen kölyökcica.